Rotate Device

Bastupatrullen

Bastupatrullen

Något lyxigt, något purfinskt,
något naket och något maritimt.
Bastubadarna i Helsingfors har allt fler dunkar att ösa ur.
HBL:s bastupatrull testade fem av dem
rumpa mot rumpa.

SKY SAUNA

Att bada bastu i ett pariserhjul är ett lite bisarrt koncept. Men det funkar. Dessutom är det lyxigt – du behöver inte ta något med dig utom en baddräkt – allt annat, handdukar, duschprodukter, bastuöl och andra drycker, är inkluderat.
Trots att stället är lite sådär yuppie-kitch med bubbelpool, palmer och gula badankor var duschprodukterna ekologiska. Kanske mer yuccie alltså?
Sara Sundman

Det är en unik upplevelse att bada bastu i en liten trälåda som hänger flera meter uppe i luften. Inte alls så klaustrofobiskt som man skulle tro. Men tyvärr också en upplevelse man inte behöver mer än ett par gånger i livet. Upplevelsen är fräsch och nytänkande men kan snabbt tappa sin charm och bli tråkig. Är man faktiskt så uttråkad att man måste bada bastu i ett pariserhjul?
Sebastian Granskog

LÖYLY

Du låter bastubunken fyllas och drar sedan i ett snöre medan vattnet kaskaderar över dig. Alla har vi gjort det någon gång "på riktigt". Att allt det här nu fås i automatiserad version är på något sätt symptomatiskt för den moderna stadsvarelsen.
Sofia Holmlund

Löyly är en polerad helhet. Allt är snyggt och rent med raka linjer. En bastu kunde kanske ha lite mera skit under naglarna. Men utsikten är fin, och rökbastun är väl värd ett besök.
Staffan Småros

HARJU

Visst känns det som när mamma, mormor och moster tvättade dig som barn? frågar Lilli, tvättaren på Kotiharjun sauna i Berghäll. Sedan tar hon i med svampen, arbetar upp ett lödder och skrubbar bastupatrullens Staffan hela vägen från topp till tå.
Så tvättas en smutsig journalist!

Harjubastun är som att stiga in i en film om Finland på 40-talet. Bastun som byggdes för att erbjuda ett ställe för tvagning för dem som flyttade in i Berghälls trångbodda arbetarkvarter erbjuder en fantastisk resa i historien.
Stefanie Sirén

Att bli tvättad är ett rätt trevligt sätta att bli ompysslad. Men det är bra att komma ihåg att du blir tvättad fram, bak och på huvudet. Du måste också vara naken. Så om man är lite pryd kan det känns lite obekvämt ...
Staffan Småros

SUMPARN

Det finns exhibitionister. Och så finns det bastunjutare. Och så finns det båda kategorier. Det här blir tydligt på Sompasauna i Sumparn. Här låter de flesta allt hänga löst, både kvinnor och män, när de går ut och luftar sig. När man vant sig vid var man kan vila blicken så kan man njuta av den autentiska doften från bastukaminen.

Det fanns en sorts tvättäkta bastukänsla med ett ställe där man kan se bastubadare öppet stå på parkeringsplatsen bredvid sina paketbilar och skölja av sig med hinkar av vatten. Äkta finsk bastukultur i ett nötskal.
Sebastian Granskog

I år är det antagligen sista chansen att bada bastu och ta sig ett dopp mitt emot Skatuddens kasino. Snart blir området lyxboende. Än så länge är det prima bastu, gratis.
Stefanie Sirén

SUMMER SAUNA

För den unika upplevelsen av att kunna springa direkt ut från bastun och hoppa ut i havet medan du befinner dig mitt ute på havet är helt i sin egen kategori. Det säger sig självt att det inte finns så mycket som slår den upplevelsen.
Sofia Holmlund

Vita lädersoffor, gasgrill, diamantlampor i bastun och takterass – och att ha en egen skeppare. Detta är inget man sportar med varje dag. Men om man är en grupp på trettio klarar man det med ungefär en hundring per person för en några timmars kryssning. Det är det värt.
Stefanie Sirén

Bastubadare
Stefanie Sirén, Sofia Holmlund, Staffan Småros, Sebastian Granskog

Foto & video
Karl Vilhjálmsson

Grafik
Mikael Bobacka

Producent & grafik
Rasmus Kyllönen

Utveckling & design
Måns Eklund